Je kent er vast wel eentje: een typische creatieveling. Hij/zit zit altijd vol met wilde ideeën, kan leuk schrijven of tekenen en weet in zijn/haar brein altijd net een andere afslag te pakken. Sommige mensen lijken een aangeboren talent te hebben voor creativiteit. Misschien is dat ook wel echt zo. ⁠

Mocht jij niet tot die groep mensen behoren, dan zou je kunnen denken dat je pech hebt gehad bij het uitdelen van de genen. Deels is dat waar: de genetische achtergrond die je hebt bepaalt voor een deel je creativiteit. Dat komt door kleine verschillen in de bouwsteentjes van de genen, en dus in het DNA. Ook je karakter en je IQ hebben invloed op hoe creatief je bent. Wanneer je een heel open persoon bent, ben je waarschijnlijk ook creatiever. ⁠

Het wordt wat lastig om op gebied van DNA invloed uit te oefenen. Gelukkig zijn er aantal tips die je wél kunt toepassen voor een beetje meer creativiteit in je leven.⁠

Tip 1: Ga doodlen⁠
Doodles zijn losse krabbels die je tamelijk achteloos maakt. Het is een goede manier om je hoofd leeg te maken, waardoor je gemakkelijk nieuwe inspiratie krijgt.⁠

Tip 2: Maak lol⁠
Geniet ervan en maak het leuk voor jezelf. Speel! Laat het doen belangrijker zijn dat het resultaat.⁠

Tip 3: Plan een artist date⁠
Plan voor jezelf een creatieve date. Dit kan een bezoek aan een museum zijn bijvoorbeeld, maar ook mee doen met een workshop* of met je schetboek de natuur/stad in gaan.⁠ Is dat niet je ding en ben je meer van andere creatieve activiteiten zoals koken, haken, diy knutsel projecten, tuinieren etc? Ook dan kun je een artist date plannen. Er is voor elk wat wils.⁠

* Ik organiseer op dit moment een aantal keer per maand een online creatieve avond. Hierbij ga je met je eigen materialen en project aan de slag, maar werk je wel ‘samen’ met andere creatievelingen. Dit helpt je echt tijd vrij te maken om aan de slag te gaan. Het is gezellig en geeft je inspiratie. Je leert andere creatievelingen kennen, kunt met anderen meekijken en vragen stellen etc. Mocht je interesse hebben, stuur me dan even een berichtje!